Healthy Living As a Service

Project

Hoewel de levensverwachting snel stijgt, heeft bijna de helft van de Nederlandse bevolking een chronische aandoening vanwege eenongezonde leefstijl, zoals te weinig lichaamsbeweging, roken, alcoholgebruik, stress, slechte slaap en ongezonde voeding. Dit heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van leven en leidt tot een toenemend gebruik van gezondheidszorg. De druk op de zorg stijgt snel, terwijl er minder zorgpersoneel is.

Ook wordt de kloof tussen mensen met verschillende sociaaleconomische achtergronden steeds groter. We gebruiken slimme sensoren, zoals in 'smart watches', sensoren dei slaap en stress kunnen meten, om de gezondheid en leefomgeving van deelnemende burgers te meten. Via een dialoog met burgers  leren we wat verschillende gebruikers willen en hoe ze met de technologie omgaan. De informatie wordt gecombineerd in een toolbox met kunstmatige intelligentie om burgers te coachen, ondersteunen bij het maken van gezonde keuzen en te motiveren om dit vol te houden.

Werkgroep 1:

Betrokken Mensen

Mensen denken verschillend over gezondheid en technologie en dat komt doordat ze verschillende dingen belangrijk vinden. Verschillen in persoonlijke waarden kunnen voortkomen uit cultuur, achtergrond, omgeving of leeftijd. Dit betekent dat er geen universele manier is om een gezonder leven te leiden.

Technologie die gezonde levensstijlen ondersteunt, wordt meestal op slechts één manier aangeboden. Werkgroep 1 onderzoekt samen met burgers hun persoonlijke waarden en hoe deze leiden tot verschillende behoeften, wensen en verwachtingen op het gebied van gezondheid en technologie. Vervolgens wordt gekeken hoe technologie kan bijdragen aan een betere gezondheid die goed aansluit bij verschillende individuen en hun omgeving.

Fieldlabs worden gebruikt om ervaringen op te doen en nieuwe kennis te combineren met de feedback van burgers. Op die manier kunnen we samen kijken hoe we technologie kunnen gebruiken om gezonde gewoontes te ondersteunen en mensen te motiveren.

Coördinator: prof. Dr. Geke Ludden

Werkgroep 2:

Sociale Mensen

Hoe kunnen burgers hun gezondheid verbeteren door gebruik te maken van digitale technologie?

Werkgroep 2 gaat burgers op een speelse manier leren om te gaan met digitale technieken zoals draagbare sensoren om hun gezondheid te verbeteren.

Hiervoor zullen Art & Technology labs worden opgezet, fysieke ruimtes die verrijkt zijn met geluid, licht, choreografieën en andere kunstelementen die reageren op sensoren die bijvoorbeeld je hartslag meten. Deze labs vinden plaats in verschillende fieldlabs.

Het Healthy Living as a Service project benadert burgers binnen fieldlabs die interesse hebben in de relatie tussen techniek en gezondheid en graag willen ontdekken hoe kunstmatige intelligentie hierin werkt. Zo leren burgers in de Art & Technology labs begrijpen hoe digitale technologie hun gezondheid kan verbeteren.

Coördinator: Dr. Anke Coumans

Werkgroep 3:

Slimme Mensen

Hoe gaan we de persoonlijke gezondheid en de leefomgeving van de betrokken burgers meten?

Werkgroep 3 selecteert geschikte sensoren voor het project. Dit omvat draagbare sensoren zoals smart watches die informatie verzamelen over fysieke activiteit, stress, hartslag, voeding, slaapkwaliteit en omgevingssensoren die informatie geven over luchtkwaliteit en weersomstandigheden.

De keuze van sensoren hangt af van de burgers, de andere werkgroepen en de beschikbaarheid van sensoren op de markt. Het is belangrijk om betrouwbare sensoren te vinden en om de verzamelde gegevens veilig op te slaan op een platform dat de privacy van de betrokkenen garandeert.

Werkgroep 4 zal de data over de gezondheidsparameters en levensstijl verwerken.

Coördinator: Dr. Charissa Roossien

Werkgroep 4:

Slimme Data

Hoe kan de informatie gemeten door sensoren leiden tot een gezonde leefstijl?

Werkgroep 4 bouwt de toolbox Healthy Living as a Service, die burgers op maat advies en coaching geeft voor een gezonde levensstijl.

De toolbox verzamelt informatie via draagbare sensoren, zoals Smart Watches en sensoren die de omgeving meten, over gezondheidsparameters zoals fysieke activiteit, hartslag, slaapkwaliteit, stress, en omgevingsfactoren zoals luchtkwaliteit en weersomstandigheden.

Met behulp van kunstmatige intelligentie wordt persoonlijk advies gegeven om burgers te ondersteunen en te coachen bij het verbeteren van hun levensstijl en hen te motiveren om dit vol te houden.

Coördinator: Dr. Elisabeth Wilhelm

Werkgroep 5:

Gezonde Mensen

Hoe kunnen burgers hun leefstijl verbeteren?

Het aanpassen van je leefstijl om gezonder te worden is moeilijk omdat het gaat om veranderingen in eet- en beweeggewoonten die lastig zijn vol te houden. Daarom is het belangrijk om bij het blijvend aanpassen van je leefstijl ook rekening te houden met psychologische en sociale aspecten.

Werkgroep 5 onderzoekt of gepersonaliseerde gedragsveranderingen om gezonder te worden beter vol te houden zijn met ondersteuning van op maat gemaakte coaching en gebruik van apps (eHealth). De leefstijl aanpassingen worden gemaakt op basis van persoonlijke profielen van burgers en er wordt geluisterd naar hun wensen. De toolbox die is ontwikkeld in werkgroep 4 levert de persoonlijke profielen.

Coördinator: Prof. Dr. Michiel Reneman

Werkgroep 6:

Gezonde Steden & Dorpen

Wat is de invloed van de gebouwde omgeving op de gezondheid van burgers?

Werkgroep 6 onderzoekt hoe de indeling van een leefomgeving (zoals stad, dorp, wijk) invloed heeft op het dagelijks leven van burgers in de fieldlabs. We brengen hun dagelijkse gewoontes in kaart op het gebied van bestemmingen, activiteiten, afstanden en vervoerswijzen.

We gebruiken hiervoor publiek beschikbare geografische informatie en informatie uit interviews met burgers in de fieldlabs. Met sensoren zoals GPS en hartslagmeters onderzoeken we waar en wanneer de inrichting van de leefomgeving een invloed heeft op het gedrag en welzijn van burgers, en of sociaaleconomische achtergrond hierbij een rol speelt.

Tot slot kijken we hoe de werkelijke behoeften van burgers beter meegenomen kunnen worden in het ontwerpen van de leefomgeving om zo de gezondheid van burgers te bevorderen.

Coördinator: Prof. Dr. Cor Wagenaar

Werkgroep 7:

Gemotiveerde Mensen

Hoe kunnen burgers worden gemotiveerd om veranderingen in leefstijl langdurig vol te houden?

Er zijn veel activiteiten en technologieën om de leefstijl van burgers te verbeteren. Maar de lange termijn effecten zijn beperkt. Mensen gebruiken bijvoorbeeld een stappenteller in het begin wel, maar daarna niet meer. Persoonlijke feedback en motiverende technieken zijn belangrijk om gedrag te veranderen.

Ondersteuning op individueel, sociaal en gemeenschapsniveau is cruciaal. Werkgroep 7 onderzoekt de effectiviteit van bepaalde technologieën om gedrag te veranderen voor een betere gezondheid. Ze kijken ook of de behoeften verschillen tussen groepen met een verschillende sociaaleconomische status en hoe dit verandert bij langdurig gebruik. Het resultaat zal leiden tot een technologische oplossing voor een blijvend betere gezondheid. Gepersonaliseerde ondersteuning voor burgers met verschillende sociaaleconomische statussen wordt meegenomen.

Coördinator: Prof. Dr. Arie Dijkstra

Werkgroep 8:

Toegepaste Toolbox

Leidt de ontwikkelde Healthy Living as a Service toolbox tot een gezondere leefstijl?

De toolbox is bedoeld om burgers te helpen hun leefstijl gezonder te maken. Werkgroep 8 zal de toolbox testen in de fieldlabs en op basis van feedback de toolbox aanpassen en verbeteren.

Dit gebeurt in opeenvolgende rondes waarbij eerst aparte onderdelen worden getest en later de gehele toolbox. We willen zo goed mogelijk aansluiten op de wensen van burgers en een blijvende verandering van de leefstijl bereiken.

Werkgroep 8 coördineert ook de samenwerking tussen de andere werkgroepen en de fieldlabs. Een goede samenwerking is cruciaal voor het project om activiteiten optimaal af te stemmen op burgerinitiatieven in de fieldlabs.

Coördinator: Prof. Dr. Claudine Lamoth

Werkgroep 9:

Exploitatie, Realisatie & Kennis Delen

Hoe kan de Healthy Living as a Service toolbox het best worden geëxploiteerd?

Het succes van de toolbox hangt af van het gebruik ervan door burgers, die hierdoor hun leefstijl kunnen aanpassen. De toolbox kan dienen als voorbeeld voor een systeem dat de gezondheid van mensen kan verbeteren door gedragsverandering te bevorderen via verzamelde informatie door draagbare sensoren en kunstmatige intelligentie.

De SROI-analyse meet de sociale waarde van de investering, terwijl de ROI-analyse de haalbaarheid van een businessplan onderzoekt. Bij een positieve uitkomst zijn er verschillende exploitatiemogelijkheden, waaronder aanbieden als dienst door zorgverzekeraars, werkgevers en gemeenten. Burgers kunnen een abonnement nemen en bedrijven kunnen de toolbox uitbreiden. Een nieuw bedrijf kan worden opgericht voor de exploitatie.

Na succesvolle tests in de fieldlabs, wordt de toolbox aangeboden aan burgers in meerdere gemeenten in Noord-Nederland en uiteindelijk in heel Nederland.

Coördinator: Dr. Adrie Bouma